PIRI MAMA SORAI

Karcolatok Arany Piroskától

Karcolatok Arany Piroskától

Január, február, itt a nyár!

2020. október 11. - Arany Piroska

Akkor is őszre járt. Egy napon, jöttek a városi kertészet emberei, hogy kitakarítsák azt a sűrű bokros, gizgazzal, ócska cipővel, lyukas fazékkal, eldobott üres flakonnal szomorított, valahai ligetet. Csak egy girbegurba gyalogösvényen kerülgettük, a pocsolyát.

Kora reggel jött egy alkalmatos gép, az aztán nekiesett a rendetlenül nőtt bokroknak.

Eltakarította mindet, kivéve egyet, ami a kerítés tövén sarjadt. Azt is ki akarta irtani a mester,  de nem fért hozzá, túl közel nőtt a kerítéshez. Ha tovább próbálkozik, nemcsak a fa, a kerítés is kiborul. Az ember legyintett, volt még dolga, - továbbment.

 A kis fa ott maradt. Ki figyelt rá? Senki

Már a parkot nézzük, gyönyörködő szemmel, a sétára csábító, kikövezett úton. Kitakarítva, felásva, fűmaggal bevetve, a szél is szabadon suhan, a megmaradt öreg tölgyek, juharfák törzse között.

A tél multán jött az igazi meglepetés, -  nézz oda, - pihenő padok!

És a tavaszi fényben, ott  maradsz, bármennyi sietős dolgod lenne, szélnek ereszted a gondod,- üldögélsz..

Nézed, a szomorúfűzek idei, új, halványzöld levelekkel dicsekvő, földig hajló ágait. Álmosító, langyos szellő lengeti őket dédelgetően.

A feketerigók, barátkozni akarnak veled. A napfény melegíti a zöldellő friss pázsitot,,…és most, felfigyelsz valamire. Mi ez a kedves,régi örömre emlékeztető illat.

Felegyenesedsz, körülnézel. És szemedbe ötlik, az ősszel otthagyott kis fa, a kerítés mellett.

Kidőlve, satnyán, félig kiszáradva, de virágba borultan nyílik lila virága, az orgonavirág.
Kivirult a kikelettel, illatos „tavaszi kincse, egy-két fürt virága.
Ragyog a Nap, és méhe dong körötte.
Tölgyek, fenyők, füvek, padok?  Szép, szép, de egy orgonafa! Virágzó!
Összenézünk.- Nahát, megéledt!

Az ember titokban tegyen jót. Sötétedéskor óvatoskodunk hozzá, hogy kiszakadt gyökereit beföldeljük. Karóhoz erősítjük, megöntözzük, eközben magunk előtt is restelkedve, beszélünk hozzá:-Semmi baj, semmi baj, jóra jön még ez. Jóra jön minden!

Az esti sétára, - főleg miatta járunk. Öntözzük, ápoljuk.                                                                                         

Már újra hűvösen őszlik az idő, ő  hozzánk tartozik,- nem is beszélve a feketerigókról.

Karácsony, szilveszter? Az újévi kalendáriumot lapozgatva, számoljuk a napokat, kikeletre várva. Van nekünk egy fánk! Van kiért aggódnunk:

-  Csak meg ne ártson neki fagy, téli nemere, eltévedt bóra, csak jöjjön el újra orgonavirágos víg tavaszunk
- Nevetsz? Kinevetsz engem?
- Jaj, dehogyis! Azért mosolygok, hogy egy kis fának  is így lehet örülni!  

                                                   -o-                               

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pirimama.blog.hu/api/trackback/id/tr9316235494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TGyné 2020.10.11. 20:45:08

Megtisztelve érzem magam, hogy elsőként írhatok hozzászólást. Nagyon örülök, hogy Piroska elindította a blogját, jó egészséget kívánok és szeretettel várom a karcolatait, írásait, amit már elég régen gyűjtögetek. Szívet-lelket melengetőek az írásai.

Budai Lászlóné Cili 2020.10.11. 20:55:41

Drága Piroska! Nagyon szépen köszönöm, hogy részese lehetek ennek blognak! Mindig nagy örömmel olvasom írásaidat! További sikereket, jó egészséget kívánok! Forró baráti öleléssel: Cili

Magdolna Kisgyőri 2020.10.12. 16:33:06

Mindig öröm téged olvasni kedves Piroska! Köszönöm, hogy részese lehetek az írásaid által a jóságnak, örömnek, segítő jóakaratnak, mindennapi kis történeteidnek, melyek éltetik a reményt, hogy sok jó ember kis dolgoknak is tud örülni...Áraszd sokáig és sokfelé ezt a képességedet!

Arany Piroska 2020.10.13. 15:55:55

Erzsili,ili,Cili, Magdolna! Drágáim, ezeket csak ilyen barátoknak lehet megírni, akik érdeklődnek, akik az élet apró örömeit már gyermekkorukban észrevették, akik tudnak boldogok lenni,kicsitől, attól,hogy jó a friss levegőn lélegezni, örülni, ha ránk süt a nap, a szellőnek, egy kényelmes cipőnek, akikben megmaradt a gyermeki rácsodálkozás képessége egy virág láttán...Ezért írtam, hogy rólunk szólnak a soraim.Veletek örülök, és köszönöm!
süti beállítások módosítása